Меню сайту
Кабінети




Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

9:43 AM
Громадське обговорення

Інформаційне повідомлення про проведення громадського обговорення щодо призупинення діяльності комунального закладу «Вячеславська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів» Приморської міської ради Приморського району Запорізької області з 1 вересня 2020 року.

1. Найменування організатора громадського обговорення -  Приморська міська рада.

2. Мета: врахування думки жителів с. Вячеславки, що входить до складу Приморської ОТГ, щодо призупинення діяльності комунального закладу «Вячеславська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів» Приморської міської ради Приморського району Запорізької області з 1 вересня 2020 року.

Основна проблема в тому, що на сьогодні Вячеславська ЗОШ не відповідає вимогам щодо наповнюваності класів, яка для нашої громади  розрахована на рівні 5 учнів у класі. Хоча і цей момент потребує роз’яснення. Розрахункова наповнюваність класів визначається з урахуванням кількості населення та щільності його проживання і є основною складовою у розрахунку субвенції з державного бюджету, яка передбачена,  виключно, на заробітну плату педагогічних працівників. Тобто, освітня субвенція до  бюджету Приморської громади  надходить тільки  на ті класи, де  наповнюваність становить не менше 5 учнів. Всі інші класи з кількістю менше 5 учнів повинні  утримуватися лише за рахунок власного бюджету громади.

Зараз у Вячеславській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів навчається 29 учнів:  в першому  класі – 5, другому класі - 0, третьому класі – 8, четвертому класі – 3, п’ятому – 1, шостому - 3 учня, сьомому – 3 учні, восьмому – 1, дев’ятому – 5 учнів. Тобто, тільки 3 класи відповідають мінімальному рівню наповнюваності . На сьогодні,  щоб Вячеславська школа відповідала вимогам по наповнюваності класів,  загальна кількість учнів у закладі повинна становити не менше 45 учнів, а якщо це буде початкова школа не менше 20 учнів. Враховуючи те, що державна освітня субвенція покриває лише заробітну плату педагогічного персоналу, громада за рахунок місцевого бюджету фінансує комунальні послуги та утримання технічного персоналу. Варто зауважити, що ОТГ витрачає значні кошти на опалення напівпорожніх приміщень школи,  хоча ці кошти громада могла б вкладати в енергоефективні заходи та спрямовувати на проекти розвитку.
Вартість утримання одного учня у Вячеславькій ЗОШ становить  63 369 грн. на рік (до розрахунку взято заробітна плата  працівників та оплата комунальних послуг). 
Загалом, утримання закладу освіти коштує громаді 2 344 665 грн.

Та втім, головне не це. Головне – це якість знань, рівень підготовки учнів, вміння набувати навиків спілкування в колективі однолітків, вчитися здобувати лідерські навики,  мати можливість повноцінного  розвитку своїх  здібностей та творчої майстерності. Бо тільки у конкурентному учнівському середовищі є у дітей мотивація до кращих результатів у навчанні.
При всій повазі до педагогів закладу освіти в с. Вячеславка, все ж вони суттєво програють своїм колегам з тих загальноосвітніх закладів громади, де  у класах навчається близько двадцяти учнів, де постійні  навантаження на педагогів. Відкинувши емоції, давайте подумаємо: чи може, наприклад,  вчитель математики давати повноцінні знання з  англійської мови, вчитель початкових класів – з фізики, вчитель біології – з трудового навчання? У Вячеславській школі більша частина предметів викладається вчителями не за фахом. Щоб хто не говорив, та не може педагог,  який  не є фахівцем,  належним чином це робити.

Але є ще одна біда – всі учні школи, де наповнюваність класів становить менше 5 учнів,   навчаються за індивідуальною формою. Відповідно до Закону України  “Про освіту” і до фінансових нормативів, якщо в класі менше 5 дітей, діє індивідуальна форма навчання. Що це таке?  А це така форма навчання, коли дитина має у  4-5 разів менше  годин  навчання, ніж у класі з більшою наповнюваністю. У класі протягом тижня учень працює на 32 уроках, а при індивідувальному навчанні усі предмети викладаються на 8 уроках. Тож,   учні Вячеславської школи  багатьох класів  мають навчатися   по одній або по дві години у день. Про яку якість знань може іти мова ?!  Не рятує і те, що вчителі,  порушуючи чинне законодавство щодо організації індивідуальної форми навчання, тримають учнів  у школі до 14- ї години.

А завдання школи, насамперед,  - давати дітям якісні знання. Уже потім це місце працевлаштування вчителів. Школа – це установа, яка фінансується з державного бюджету і повинна забезпечувати всіх дітей освітою на рівні Державного стандарту. І тут вирішальною є роль вчителя, його системна робота над підготовкою до уроків, використання на уроках проблемних і дослідницьких методів навчання, перехід від процесу наповнення учнів знаннями до процесу усвідомленого здобуття ними необхідних навичок для вирішення проблемних ситуацій, що в кінцевому підсумку й буде формуванням компетентностей.

Чому ми свідомо позбавляємо учнівську молодь  с. Вячеславка можливості подискутувати зі своїми однокласниками на уроках історії, відчути комадний дух під час гри у волейбол, обговорити результати дослідницької діяльності на уроках біології, створювати спільні навчальні  проекти на уроках інформатики ?  Що скаже один єдиний учень восьмого класу закладу про все це? Де ж наша відповідальність перед дітьми?

Тож, ті батьки, які турбуються  за майбутнє своїх дітей та прагнуть забезпечити їх успішне майбутнє, надають можливість навчатися в навчальних закладах, де впевнені, що їх діти зможуть здобути якісні знання. А якщо говорити за поширене  твердження, що немає школи - немає села, то знову ж,  якщо в селі залишилося настільки мало дітей, що школа стала категорично малокомплектною, то це не тому, що щось не так зі школою, чи не допрацьовує влада. Це закономірні   процеси, які існують в усьому світі і в Україні зокрема, – просто немає необхідності у великій кількості людей, задіяних  у сільському господарстві, тому що з’явилася нова потужна сільськогосподарська техніка та  нові технології, які не потребують застосування ручної праці. 
Але від цього не повинні страждати діти.  Вони не повинні ні в чому уступати своїм  ровесникам та мати добрий старт для дорослого життя. І тоді уродженці села зможуть продовжити добрі традиції своїх відомих  земляків, які прославили рідний край своїми досягненнями та звершеннями.

3.Суб’єкти, що внесли пропозицію щодо призупинення діяльності комунального закладу «Вячеславська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів» Приморської міської ради Приморського району Запорізької області з 1 вересня 2020 року – відділ освіти Приморської міської ради, постійна депутатська комісія з питань освіти. 

4. Строк, місце, час проведення громадських слухань, акредитації представників засобів масової інформації, реєстрації учасників – громадські слухання відбудуться в режимі «онлайн» відповідно до Постанови КМУ № 392 від 20.05.2020 року.

5. Поштова адреса та адреса електронної пошти, номер телефону, строк і форми для подання пропозицій (зауважень) — Приморська міська рада.
Пропозиції (зауваження) учасників громадського обговорення подаються у письмовій, надсилаються електронною поштою із зазначенням прізвища, імені, по батькові та адреси особи, яка їх подає в процесі обговорення.

6. Місцезнаходження та адреса електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення – Приморська міська рада, e-mail: prim.zp.45@gmail.com, тел. (066) 8489174.

7. Прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення – Мурич Микола Вікторович – провідний спеціаліст відділу освіти Приморської міської ради.

8. Строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення – узагальнення висловлених в ході проведення громадського обговорення зауважень та пропозицій здійснюється організатором протягом 3 днів після закінчення строку подання пропозицій. Після отримання висловлених пропозицій та проведеного аналізу відбудеться оприлюднення результатів громадського обговорення на сайті Приморської  міської громади.

"Про погодження проекту рішення про призупинення діяльності Комунального закладу «Вячеславська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів» Приморської міської ради Запорізької області та винесення даного проекту на громадське обговорення"

Запрошуємо усіх бажаючих взяти участь у обговоренні питання   щодо призупинення діяльності комунального закладу «Вячеславська загальноосвітня школа І-ІІ ступенів» Приморської міської ради Приморського району Запорізької області з 1 вересня 2020 року.
 

Переглядів: 250 | Додав: primzp45 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Червень 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Корисні посилання